Kontakta oss

Stiernas Redovisningsbyrå

Gåxsjö 120
833 49 Hammerdal


Tel: 0644-400 50
Fax: 0644-400 72
Epost: info@stiernas.se


SRF Konsulterna

Rex standard för redovsningsuppdrag

Tre nya branscher får personalliggare

Riksdagen har beslutat att f.o.m den 1 juli 2018 införa personalliggare inom

- fordonsservice -

Fordonsserviceverksamhet avser underhåll och reparation av motordrivna fordon, till exempel reparationer, lackering, tvätt, glasarbeten, rekonditionering, hjulskifte och däckservice.

 

- livsmedels- och tobaksgrossistverksamhet -

Livsmedels- och tobaksgrossistverksamhet avser partihandel med livsmedel, drycker och tobak.

 

- kropps- och skönhetsvård -

Kropps- och skönhetsvårdsverksamhet avser behandling av en persons kropp eller omsorg om en persons yttre. Det kan handla om hudvård, manikyr, pedikyr, massage, makeup, tandblekning, tatuering och piercing, solarier och solsprayning. Åtgärder som är medicinskt betingade, kirurgiska ingrepp och injektionsbehandlingar omfattas inte. Efter den 1 juli kommer även det som idag betecknas som frisörverksamhet att ingå i uttrycket kropps- och skönhetsvård.

 

En personalliggare kan föras manuellt (i bokform). Den ska då vara inbunden, och sidorna ska vara förnumrerade. Det betyder att du inte kan använda lösa papper eller exempelvis ett spiralblock. Skatteverket har tagit fram en personalliggare som du kan använda.

 

Du behöver inte föra personalliggare om du har enskild näringsverksamhet där endast du själv, din make/maka och barn under 16 år är verksamma. Samma gäller för fåmansföretag eller fåmanshandelsbolag där bara företagsledare, dennes make/maka eller barn under 16 år är verksamma.

 

Du behöver inte heller föra personalliggare om 75 procent eller mer av din verksamhet utgör annan verksamhet än sådan som innebär skyldighet att föra personalliggare. 

 

Mer information hittar du på skatteverkets hemsida.